E-post: ole_hermann.huth@getmail.no

|

Tlf: 982 06 589

6.august 2018

I helgen har jeg jobbet med et prosjekt jeg er ansvarlig for, sammen med Unni Mathisen, tidligere politiker og miljøarbeider i departementet.

Jeg skrev litt om dette for noen dager siden, men ønsker å utdype det litt i dag.

Vi, Unni og meg, har hatt lyst til å sette igang et teaterprosjekt om byflyttingen som skjedde mellom Sarpsborg og Fredrikstad i 1567. Sarpsborg ble til stadighet påtent av svenskene, for å presse Sarpingene til å betale mer skatt. Det var på den tiden 2 borgemestere, som dro til København for å søke kongen om å få lov til å flytte byen til Glommas utløp, som vi idag kaller Fredrikstad. De fikk positivt svar, og fikk samtidig 10 års skattefritak av danskekongen. Dette var et ambisiøst prosjekt, som skulle skulle bety mye for historien.

Vi hadde lyst til å i scenesette dette, og tok kontakt med historiker Tron Svandal for å få historiske fakta å bygge teatret på. Teaterstykket kaller vi «1567 en by blir til to».

Vi satt sammen en gruppe; Ann Jorid Pedersen, Egil Syversen, Unni Mathisen og meg, og begynte å planlegge dette i fjor.

Kort fortalt sitter vi nå og skal sluttføre dette med forestillinger 15. og 16.september i Sarpsborg i Olavshallen på Borgarsyssel, og 12. og 14. Oktober på kulturhuset i Gamlebyen i Fredrikstad.

Erling Pedersen fra Vestofld har skrevet manuset, tilrettelagt av Brit Lossius,. Regi på dette prosjektet har Morten Milde. Vi har nyskrevet musikk av Anniken Paulsen. Skuespillere er Sunniva Berg, Morten Milde, Jon Arne Arnseth, Gunni Jorfald Johnsen og forhåpentligvis Nina Andreassen (får svar i dag). Musikere er Roger Fjeldet på tuba/grovmessing, André Fjørtoft på slagverk og meg selv på fiolin.

Nok om dette. Nå skal det øves i bua mi.