E-post: ole_hermann.huth@getmail.no

|

Tlf: 982 06 589

Blogg

28.august 2018

Sitter akkurat nå på Verdenspeilet (kafé) i Fredrikstad etter et  spennende møte med musiker og gode venn Rune Halvorsen. Vi har snakket om Østfold symfoniorkester, og generelt om det profesjonelle musikermiljøet i Østfold. Dette er et miljø som har utviklet seg på tross av en håpløs satsing fra fylkeskommunen. Da tenker jeg ikke på støtteordninger, som jeg synes fungerer tilfredstillende, men Østfold kulturutvikling, som skulle være den instansen som bygde sin aktivitet på det eksisterende profesjonelle musikklivet i Østfold. Vi som er musikere i Østfold blir svært sjeldent brukt, og det ligger ikke noe tanke for hvordan fylkeskommunen utvikle denne ressursen. Jeg er selv profesjonell musiker, så derfor vinklingen mot musikk. Dette gjelder imidlertid innen for alle kunstfag. Det har nettopp vært en «oppvask» i teatermiljøene. De jobber med å få frigjort dette miljøet fra Østfold kulturutvikling. Jeg får bare sporadisk info om denne prosessen, så jeg er ikke oppdatert på hvor det står akkurat nå. Det frister å sette igang en tilsvarende prosess innen musikkmiljøene.

Jeg eksperimenterer litt med transportmidler nå. Jeg har tenkt å prøve kollektivtransport i Østfold. Jeg tok bussen til Fredrikstad, skal videre til Halden på en musikkprøve i kveld, og hjem etter denne. All denne forflytningen, skal jeg gjøre med buss. Det blir spennende og se hvordan det går. Plutselig har jeg fått frigjort masse tid som ellers går til bilkjøring. Med mac og nettilgang har jeg masse tid til kontorarbeid. Spennende!!

19.august 2018

Hei igjen

Kommer nettopp opp fra sjøen. Nå begynner temperaturen i vannet å synke, men det er fortsatt 16 – 17 grader. Deilig å avslutte dagen med et bad.

I dag har jeg tilpasset og gjort klart for vaskemaskinen på badet. Det gjenstår å legge rør for vannuttak, men spring er montert. Spennende å gjøre slike ting selv.

Jeg har også hatt tid til å øve et par timer idag. Jobber fortsatt med Grieg strykekvartett. Jeg skal ha kpartettprøve i morgen.

På onsdag hadde vi pressekonferanse for 1567. Nå nærmer det seg at vi begynner å jobbe med dette. Musikken har kommet, og jeg har såvidt begynt å øve på den.

På torsdag hadde jeg lunsj på mormors kafé i gamlebyen sammen med Bjørn Halstensen. Vi har bestemt oss for å kjøre ny festival i Ullerøy 2019 på tross av dårlig besøkstall og underskudd i regnskapet i 2018.

I går spilte jeg i bryllup. Jeg er litt fortvilet over organister som ikke forbereder seg. Jeg spilte sammen med en ung jente som sang, og syntes synd på ho, da ho fikk lite drahjelp av organisten. Jeg er såpass rutinert at det ikke ødela noe for meg, men det er tross alt en betalt jobb, og da skal musikerne levere. Ho sang nydelig. Repertoaret var «You take my breath away» av Cassidy og «Nerven i min sang» av Ole Paus og Jonas Fjeld. Jeg har lite lyst til å henge ut organisten, så jeg skriver ikke navn.

Jeg øver for tiden på Mozart fiolinkonsert i a – dur første sats.
Legger ved:
– Opptak av åpningen
– Et opptak der ting ikke går som det skal, og et litt utålmodig utbrudd av meg
– Et opptak av det samme der det funker litt bedre
Film fra 17.08.2018 kl. 11.09 #2
Film fra 17.08.2018 kl. 11.18
Film fra 17.08.2018 kl. 11.20 #2

I morgen skal jeg flytte hjem fra hytta. Starter dagen med å øve, og fortsetter med kvartettprøve. Etter prøven skal jeg ha et møte med dirigenten Jon Fylling, der vi skal snakke om prosjektet vårt i oktober. Det står litt om det under aktiviteter.

Bilder:
Blomster på veggen til Gullebo, øvebua mi
Dagen startet med tåke og dårlig sikt på fredag (blomster i forgrunnen)
Bilde av skapet som jeg bygger rundt varmtvannsbereder (her utnytter vi plassen)

14.august 2018

Hei igjen

Det er noen dager siden jeg har skrevet her nå.

Det som kanskje ikke har kommet så godt frem på disse innleggene, er at jeg har bodd på hytta den siste måneden. Dvs at alle bilder og blogginnlegg har blitt skrevet der. Jeg har vært hjemme i leiligheten i noen dager. Vi har nettopp solgt huset, og flyttet i en rekkehusleilighet, nettopp for å kunne være mer på hytta. Hytta ligger i Ullerøy, og det er en helt spesiell ro her når alle turistene har dratt hjem. Adressen er Olsengberget nr 10, 1747. Lett å finne på kartsøk.

Siden sist jeg skrev har vi vært i byen (Sarpsborg), og vært sammen med gode venner både på fredag og lørdag kveld.

I går hadde jeg kvartettprøve med Østfold strykekvartett. Vi øvde på Svendsen strykekvartett opus 1. Det er spennende og spille kvartett, og spesielt utfordrende. Jeg nevnte i en tidligere blogg, at jeg ikke var fornøyd med meg selv etter forrige prøve. Denne gangen fungerte det veldig bra, og jeg var veldig fornøyd.

Jeg dro rett fra kvartettprøven til et møte med Unni Mathisen og Ann Jorid Pedersen for å planlegge en pressekonferanse vi skal ha på onsdag angående vårt teaterstykke «1567 – En by blir til to». Senere på kvelden kom en av skuespillerne/musikerne, Sunniva Berg ut på hytta for å øve inne et stykke vi skal spille på pressekonferansen. Vi startet hele øveseansen med å gå ned på brygga og tok et bad. Jeg elsker å bade!

Nå har jeg øvd en time på barokkfiolinen, og skal bort i øvebua for å fortsette øvingen med den vanlige fiolinen.

Senere i dag kommer dirigent og musiker, Jon Harald Bjørnson hit. Vi skal planlegge vårt prosjekt med dansebandet og orkesteret som skal spille 1.septmeber på Rockefeller i Oslo.

Bilder:
1. Et vanlig syn her på hytta, fra mars til november – badebukse og håndkle på snora
2. Blomster

 

8.august 2018

Nå er det blitt kveld. Jeg kommer rett fra brygga, hvor jeg tok kveldsbadet, og sitter på utsiktspunktet (se bilde) og skriver på bloggen min. Det er veldig varmt, og jeg sitter med lite klær.

Jeg har hatt enda en flott dag. Øvd mine 3 timer, og vært og hjulpet min far på 89 år.

Jeg skrev at jeg hadde en nedtur etter en prøve med kvartetten, som jeg skulle rydde opp i. Det gjaldt Grieg sin strykekvartett. Vi skal ha ny prøve på mandag, og nå føler jeg at jeg har kommet mye lengre. Jeg har øvd sakte med metronom, og begynner å få kontroll på spiccatoen. Det blir ofte usikkert når noter og strengeoverganer er usikre. Jeg har langt igjen, men føler at jeg er på rett vei.

Jeg jobber også mye med intonasjon (dvs å spille rent). Det er også et vanskelig område. Jeg bruker mye skalaer, og gjør mye opptak for å kunne kontrollere. I perioder føler jeg virkelig at jeg kommer videre, og behersker dette bedre. Andre perioder, synes jeg det er helt håpløst. Jeg har en formening om at de periodene jeg synes er håpløse, er de mest produktive, for da er jeg mest kritisk.

Nå går jeg bort på hytta for å hente meg en konjakk. Favorittkonjakken er Jon Berthelsen sin symfoni. Det er en brut uten tilsetting og en veldig god konjakk. Uten karamell og søtningstoffer.

For en fantastisk kveld. Bare skvulp fra båtene nede på brygga, og ikke en lyd ellers. De forteller meg at det er mye gresshopper nå, men den frekvensen hører jeg ikke lenger. Hatt for mye fiolinlyd nær øret mitt i 52 år. Vi har ikke vært så line til å ta hensyn til dette, som yngre musikere gjør i dag.

Bilder:
-Utsikt fra der jeg sitter nå
-Øverommet mitt

7. august 2018

Hei igjen

Denne dagen ble foreløpig annerledes enn planlagt. Jeg skulle til å skrive blogg på tidlig, da alarmen på telefonen fortalte meg at jeg skule til kiropraktor. I dag var jeg ikke så motivert for å begynne på øving etc. , så den bilturen og den lille praten med kiropraktoren lettet litt på trykket. I tillegg fikk jeg hørt på NRK klassisk mens jeg kjørte gjennom en fantastisk landskap, selv om det bærer litt preg av tørke etter en tørr sommer. På vei utover fikk jeg 1.satsen på Grieg klaverkonsert med Leiv Ove Andsnes og Berlinfilhalmonikerne. En fantastisk innspilling. Disse innspillingene blir litt vel striglet og velsmurt, men denne er bare nydelig. Mange (meg selv iberegnet) kan si at Grieg ikke var så bra på de store formatene, som f.eks. Svendsen, men i denne konserten behersker han det til det fulle. Han klarer å få detaljer inn i det store like selvfølgelig som om han skriver kammermusikk. Denne konserten er stor, men de små detaljene får en berettiget plass og utvikler seg i rammene til det store. Det er vanskelig å skrive om dette uten at det virker svulstig og at klisjeene kommer. Fantastisk musikk.

En ting jeg savner når jeg hører NRK Klassisk, er at de spiller hele verk. For meg er det som om de bare leser første avsnittet i en god roman, uten og ta hensyn til hvordan forfatter/komponist utvikler temaene i de kommende avsnitt.

Nå skal jeg gjøre kontorarbeid før jeg går på ny øveøkt. Etter det blir det snekring på badet, som jeg skrev om for noen dager siden.

    1. Utsikt fra veranda på Gullebo – øveannekset mitt
    2. Selfie på morran…. – ser jeg snart «bikker» de 60….